Syntyvyys laskee

Suomi on vaikealla tiellä. Syntyvyys laskee yhdeksättä vuotta. 2030-luvulla väestön määrä lähtee laskuun. Tarvitsemme maahanmuuttoa, jotta töihin riittää tekijöitä. Perussuomalaiset ovat väärässä siinä, että rajat pitäisi laittaa kiinni. 15 vuoden kuluttua väestö ei kasva enää missään maakunnassa. Työvoimapula hellittää juuri nyt, mutta mm. hoitajista on edelleen pulaa. Suhdanteet ovat nyt laskussa.

Työttömyys on rakenteellista. Koulutus auttaa asiaan liian hitaasti. Täytyisi lisätä kursseja ja oppisopimuskoulutusta. Yli 55-vuotiaille pitää avata mahdollisuus päästä eläkkeelle. Sen ikäisiä syrjitään työmarkkinoilla. Jos suhdanteet heikkenevät, hallituksen tavoite 75 % työllisyydestä karkaa. Emme voi mitään maailmantaloudelle. USA:n politiikka ajaa maailman lamaan.

Suomi on vahvasti riippuvainen viennistä. Se auttaa valtion talouden ylläpitämisessä. Joku johtaja sanoi, että yritystuet auttavat työllisyyttä. Kuitenkin yritystuissa on paljon turhaa ja tarpeetonta. Tukia pitää tarkastella ilmastonmuutoksen näkökulmasta. Rinteen hallitus on oikealla tiellä tukiessaan pienituloisia. Seuraavaksi pitää pohtia lapsiperheiden aseman vahvistamista. Valtion pitää tukea perheitä.

Kaupungistuminen jatkuu. 20-luvulla vain kolme maakuntaa kasvaa. Suurempi osa kunnista kärsii muuttotappiosta. Valtion hajasijoituspolitiikalla on suuri merkitys maakuntakeskusten kasvussa. En ymmärrä Vapaavuoren pyrkimystä kasvattaa Helsinkiä. Siellä kasvu aiheuttaa vain ongelmia. Asuminen tulee niin kalliiksi, ettei puoleen toimista saada tekijöitä. Myös asumistukimenot kasvavat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s