Hämärä tulevaisuus

Elämme taas epävarmuudessa. Ennusteet kertovat laskevista suhdanteista. BKT laskee tänä ja ensi vuonna. Jos lasku on jyrkkä, se tietää hallaa hallituksen suunnitelmille 75 % työllisyydestä. Edellisen hallituksen aikana työllisyys nousi 72 %:iin, mutta suurin osa oli suhdanteen ansiota. Hallitus ei voinut omia sitä. Nykyisellä hallituksella on aikeena houkutella työttömiä töihin. Piiskaa ei käytetä.

Koko maailmantaloudessa suurin vaikutus on USA:lla ja sen presidentillä. Trumpin temput eivät auta maailman taloutta kasvuun. Vihamielisyydet pitää sopia ja edistää vapaata kauppaa. Yrityksillä on mahdollisuuksia esimerkiksi Clean Techissä ja ilmastonmuutos tuo kokonaan uusia aloja. Nyt pitää ryhtyä rohkeasti uusille aloille. Energian käytössä on suuria mahdollisuuksia.

Fortumin pitää hakea uutta ydinvoimalan lupaa pian. Vanhat voimalat tulevat tiensä päähän, ja päästötöntä energiaa tarvitaan. Toinen tuleva mahdollisuus on pienvoimalat. Venäjä on rakentanut lautalle pienvoimalan ja hinaa sitä Siperiaan. Muuallakin tutkitaan pienvoimaloita. Hiilestä on päästävä eroon vuoteen 2035 mennessä. Silloin Suomen pitää olla hiilineutraali.

CO2 päästöjen pitää alentua roimasti. Liikenne tuo kai kolmasosan päästöistä. Autofirmat tuskailevat EU:n tulevien rajoitusten kanssa. Autojen keskipäästöjen pitää laskea alle 100 g:n. Se edellyttää päästöttömiä autoja, sillä meillä liikenteestä ei voi luopua. Linja-auto liikenne on lopetettu haja-asutusalueilla. Ainoa vaihtoehto on oma auto. Vety polttoaineena on yksi varteenotettava vaihtoehto. Kehitettävää riittää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s