Ilman neuvotteluoikeutta

Me eläkeläiset olemme väliinputoajia. Kun työmarkkinoista sovitaan, ovat pöydässä työnantajat ja työntekijät. Eläkeläiset jäävät sivuun. Meitä on jo toista miljoonaa, ja lukumäärä kasvaa jatkuvasti. Emme ole saaneet aikaiseksi yhtenäistä eläkeläisten puoluetta. Yrityksiä on kyllä ollut. Työhistoriamme on kirjava, joten emme sovi samaan koriin. Puolueet häiritsevät tilannetta haalimalla eläkeläisiä jäsenikseen.

Epäpoliittisuus ei ole muuttanut asiaa. Olemme silti vailla oikeuksia. Eduskunta ja hallitus kurittavat meitä. Aikanaan Lipposen hallitus päätti taitetusta indeksistä, ja siitä lähtien eläkkeemme on jäänyt jälkeen palkoista yli 40 %. Toki eläkeläisen menot eivät ole niin suuret kuin työtä tekevän, mutta ajaudumme yhä ahtaammalle. Ne eläkeläiset, joiden työhistoria on jäänyt lyhyeksi, kärsivät eniten.

Meillä on liki miljoona ihmistä, jotka elävät OECD:n määrittelemän köyhyysrajan alapuolella. He joutuvat turvautumaan Kelan tukiin. Tämä on kestämätön tie. Asumistukimenot ylittävät jo kaksi miljardia vuodessa. Se rasittaa valtion budjettia ja verotuloa. Kuinka pitkään veronmaksajan kärsivällisyys riittää? Jossakin tulee raja vastaan, jossa veronmaksaja ei enää suostu kynittäväksi.

On sinänsä ihme, ettei Kelan menoista ole tullut isompaa kapelia. Ei olisi ihme, vaikka tulisi. Eläkkeiden taitettu indeksi on 80/20 inflaation ja palkkojen suhteen. Se köyhdyttää eläkkeiden saajia aina enemmän, mitä vanhemmaksi elää. Eläke ei lopu, mutta se pienenee suhteessa palkkoihin. On tosiaan ollut yrityksiä vaihtaa indeksi palkkaindeksiksi, mutta toistaiseksi ne ovat kariutuneet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s